Yleinen aineisto-ohje

Yleinen aineisto-ohje

Tiedostomuoto

Painoon tulevat tiedostot tulee toimittaa PDF-muodossa. Tiedostoon tulee aina sisällyttää käytetyt fontit mukaan. Jos toimitat painoaineiston taitto-ohjelman (Indesign) käyttämässä tiedostomuodossa niin toimita mukana kaikki käytetyt kuvat, logot ja fontit. Aineiston voi toimittaa myös eps, ai, psd, tif tai jpg muodossa, jos pdf tiedoston teko ei onnistu.

Leikkuuvarat/bleedit (3mm)

Kun painotuotteessa väripinta tai kuva halutaan ulottuvan reunaan saakka niin tulee käyttää leikkuuvaroja, jolloin väripinnat tai kuvat menevät 3 milliä yli reunojen. Tähän löytyy julkaisuohjelmissa asetukset, mutta jos käytössä olevasta ohjelmasta ei asetusta löydy niin tulee painotuote suunnitella 3 milliä ylisuureksi jokaiseen suuntaan.

Esimerkkinä A4

jonka koko puhtaaksileikattuna on 297x210mm jolloin tiedoston tulee olla leikkuuvaroilla 303x216mm.

Marginaalit

Painotuotetta suunnitellessa tulee ottaa huomioon myös marginaalit joiden tulee olla vähintaan 3 milliä. Tämä tarkoittaa ettei asettele mitään elementtiä, tekstiä tai kuvaa, joiden ei tahdo mahdollisesti leikkautuvan pois lopputuotteesta 3 milliä lähemmäksi painotuotteen reunaa.

Esimerkkinä käyntikortti

jonka koko puhtaaksileikattuna on 90x50mm jolloin tiedoston tulee olla leikkuuvaroiltaan 96x56mm. Käyntikortin kanssa pitää myös muistaa käyttää vähintään 3 millin marginaaleja.

Väriasetukset

Painovalmiissa tiedostossa tulee kaikken elementtien ja kuvien olla CMYK-muodossa.

Tarkempaa sävyntoistoa varten voi käyttää väriprofiilia Coated FOGRA39 pinnoitettuja papereita varten ja Uncoated FORGRA29 pinnoittamattomia papereita varten. Jos painotyössa halutaan käytettävän PMS-värejä, lakkauksia tai muita vastaavia erikoistoiveita niin tulee aineisto tehdä sen mukaan. Eli painotuotetta suunniteltaessa tulee elementeille määrittää omat spottivärit taitto-ohjelmassa eikä käyttää nelivärisekoitetta. RGB muodossa tulleille aineistolle emme voi taata tulosteen sävyjen oikeellisuutta ja laatua!

Vihkot ja kirjat

Aineisto tulee toimittaa yksittäisinä sivuina ei aukeamina. Tarkoittaa, että vihko tulee toimittaan yhtenä pdf-tiedostona, jossa jokainen sivu on omana sivunaan. Sivumäärän oltava neljällä jaollinen vihko/lehti töissä.

Kuvien resoluutio

Sävykuvat min. 300 dpi ja viivakuvat min. 600 dpi. Suurkuvat (tapetit, kyltit, roll upit, banderollit ym.) min 100 dpi

Aineiston toimitus

Sähköpostilla aineisto tulee lähettää osoitteeseen info@lasermedia.fi. Jos aineisto on niin suuri ettei se liiku sähköpostin välityksellä niin otamme aineiston vastaan esimerkiksi Dropbox tai Wetransfer -palvelun kautta. Aineiston voi aina myös toimittaa paikanpäälle esimerkiksi muistitikulla.

Vastaamme oikein mielellämme kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin!

Yhteystiedot